top of page

Prisvinnande översvämningsskydd av återvunnen plast

  • miapersson
  • för 5 dagar sedan
  • 3 min läsning

Uppdaterat: för 3 dagar sedan

Danska Urban Water Retention (UWR) har utvecklat ett innovativt modulärt system, som byggs ihop likt legoklossar, för att hantera dagvatten och förebygga översvämningar i stadsmiljöer. Materialet i modulerna är en anpassad återvunnen PP från Polykemi och Rondo Plast, utvecklad för att klara en tuff kravspecifikation och för att stärka produktens hållbarhetsprofil. Systemet vann pris i sin kategori i 2025 års upplaga av Aquatech Innovation Awards i Amsterdam.


En kvadratisk modul från UWR står på ett betongblock som omges av stenar.
Polykemi Group har utvecklat ett återvunnet PP-material med glasfiber till UWR:s modulsystem som förhindrar översvämningar. Materialet minskade deras CO-utsläpp med ca 70 %.

Succé tack vare materialsammansättningen

UWR:s produkt består av fyrkantiga moduler som placeras bredvid och ovanpå varandra under mark, för att skapa antingen förvaring eller transportering av dagvatten och därmed motverka översvämningar i tätortsområden. För att bära upp tung vikt ovanifrån krävdes en noggrant anpassad återvunnen plast som klarade höga krav på styvhet, vilket Polykemi och Rondo Plast kunde tillhandahålla. Grunden till materialet i modulerna är ett ofta använt material inom fordonsindustrin som de har anpassat och förstärkt för att passa just den här produkten.


– Materialet är en REZYcom PP med en specifik polymersammansättning, och som är förstärkt med glasfiber vilket tillsammans ger den viktiga styvheten. Vi har en mycket god repeterbarhet på materialet, UWR kommer alltså att uppleva samma prestanda vid varje leverans, säger Fredrik Holst, produktansvarig för återvunna material på Polykemi och Rondo Plast.


En del av framgången för UWR:s produkt går att tillskriva materialet direkt.


– Vi hade aldrig nått den succé vår produkt har blivit om det inte vore för materialsammansättningen. Vi behöver inte diskutera om det är genialiskt – det är genialiskt! säger Christian Rosenvinge, produktions- och inköpsansvarig hos UWR.


UWR:s modulära fyrkantiga rörsystem är utformat som byggstenar som kopplas samman och staplas i höjd, bredd och längd, och placeras under jord för att lagra eller transportera dagvatten.


Sänkt CO-avtryck med 65–70 procent

UWR:s produkt är en lösning som ska öka städers motståndskraft mot klimatförändringar. Att samtidigt arbeta för fler hållbara effekter är en självklarhet.


– Vi uppnådde en så hög andel återvunnen plast att vi sänkte våra CO-utsläpp med hela 65–70 procent, säger Christian Rosenvinge.


Det var inte den enda hållbarhetsaspekten det återvunna materialet gjorde verklighet av.


– Den styvhet och hållfasthet vi kom åt gör att UWR:s kunder kan placera sina kuber relativt grunt i marken, vilket får effekten att de kan minska mängden jordmassor som behöver transporteras bort – en vinst i den sammantagna hållbarhetstanken som även bör innebära en ekonomisk fördel för UWR:s kunder, säger Fredrik Holst.


Modulernas sidor är försedda med portar som kan lämnas öppna eller stängas vid behov inför placering i marken. 


Samarbete för att hitta rätt material

Vägen till rätt material var ett samarbete mellan kund och leverantör, där den geografiska närheten bidrog med fördelar genom processen.


– UWR besökte oss tillsammans med sina kunder för att se vår produktion och låta våra tekniska experter berätta om materialet här på plats. Det blir en slags extra kvalitetssäkring, säger Fredrik Holst.


Redan från starten var UWR:s ambition att använda material baserat på återvunnen råvara, men det skulle krävas arbete innan parterna tillsammans hittade exakt rätt material.


– Vi arbetade nära labbet på Polykemi och till slut hittade vi ett material baserat på återvunnen plast som klarade alla våra krav, säger Christian Rosenvinge.


Modulerna i UWR:s system har en livslängd på 75 år – att jämföra med konventionella lösningar på marknaden just nu där livslängden snarare ligger runt 25–30 år.


– Utöver hur modulerna är konstruerade, är det anpassade materialet en stor del i en så lyckad livslängd, säger Christian Rosenvinge.


Tre män från UWR står på scen på mässan Aquatech med blommor och pris i handen.
UWR vann pris på Aquatech, världens största mässa för vattenteknik, för sin patenterade modulära lösning för effektiv dagvattenhantering.

Vinnare av Aquatech Innovation Awards 2025

I mars 2025 vann UWR Aquatech Innovation Awards i kategorin “Transport and Process & Control” för sin innovation.


– Aquatech är världens största mässa för vattenteknik och utmärkelsen är i princip vattenbranschens svar på en ”Oscar”. Att vinna utmärkelsen är ett stort kvalitetsbevis. Vi började producera i oktober 2023 och nu har vi projekt i gång med leveranser till Danmark, Norge, Storbritannien, Portugal, Nederländerna och Tyskland. Vinsten kan göra det lättare för fler att få upp ögonen för vår lösning, säger Christian Rosenvinge.


Polykemi följer UWR:s resa som en stolt leverantör.


– Det är jätteroligt att få vara med i detta samarbete och följa UWR i deras framgång, de har gjort sig förtjänta av all uppmärksamhet och deras fantastiska system gör verkligen nytta i samhället! För oss är det ju ett kvitto på att vi gör rätt saker som leverantör, säger Fredrik Holst.

bottom of page